Πληροφορίες

Κένταυρος Pelion Marathon 2022

O Σύλλογος Δρομέων Υγείας ΒΟΛΟΥ, σε συνεργασία με την εταιρία υπαίθριων δραστηριοτήτων True Adventure, ανακοινώνει την διοργάνωση των αγώνων ορεινού τρεξίματος “Κένταυρος Pelion Marathon 2022”, 42 χλμ., 21 χλμ. & 21 χλμ MTB XC, 6 χλμ, 800 μέτρα για ΑμεΑ, 500 μέτρα για παιδιά στο Πήλιο. 

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας, της ΕΟΣΛΜΑ-Υ.

Χρόνος διεξαγωγής

Οι αγώνες θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 11-12 Ιουνίου 2022.

Χρονικό όριο για την διαδρομή των 21 χλμ. είναι οι 4 ώρες και 15 λεπτά, ενώ χρονικό όριο συμπλήρωσης για τη διαδρομή των 42 χλμ. οι 10 ώρες. 

Ο αγώνας των 6 χλμ δεν έχει χρονικό όριο ολοκλήρωσης.

Η εκκίνηση

Η εκκίνηση του αγώνα των 21 χλμ. MTB XC θα δοθεί στις 17:00 το απόγευμα του Σαββάτου 11 Ιουνίου.

Η εκκίνηση της διαδρομής των 21 χλμ. θα δοθεί στις 10:00  της ίδιας μέρας (11 Ιουνίου), 

και η εκκίνηση του αγώνα 42 χλμ θα δοθεί στις 08:00 το πρωί της Κυριακής 12 Ιουνίου ενώ ο αγώνας των 6 χλμ θα γίνει στις 10:00 το πρωί της ίδιας ημέρας, στην παραλία της Αγριάς.

Ο αγώνας ΑμεΑ και οι παιδικοί αγώνες θα γίνουν στις 12.00.

Ενημέρωση 20.05.22

Η Οργανωτική Επιτροπή του Κένταυρου Μαραθωνίου Πηλίου αφουγκραζόμενη τα αιτήματα των δρομέων που ζήτησαν να γίνει ο αγώνας των 21 χιλιομέτρων την Κυριακή 12 Ιουνίου αντί για Σάββατο, έκανε δεκτή την πρόταση.

Έτσι τόσο ο αγώνας των 21 όσο και ο αγώνας των 42χλμ θα γίνουν Κυριακή, και θα έχουν μάλιστα κοινή εκκίνηση στις 8.00 το πρωί στην Αγριά!
Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής :

Κυριακή 12 Ιουνίου 08.00 εκκίνηση αγώνα 42χλμ
και αγώνα 21χλμ 09.00 εκκίνηση αγώνα 6χλμ Ο αγώνας ΑμεΑ και οι παιδικοί αγώνες θα γίνουν στις 12.00.
Η παραλαβή των αριθμών θα γίνεται το Σάββατο 11 Ιουνίου από τις 18:00 έως τις 20:00 στο ξενοδοχείο Valis και θα ακολουθήσει η τεχνική σύσκεψη και το pasta party στον ίδιο χώρο. Την Κυριακή η παραλαβή των αριθμών θα γίνεται στη γραμματεία ως και μισή ώρα πριν την εκκίνηση κάθε αγώνα.

Χώρος διεξαγωγής

Ο αγώνας έχει εκκίνηση και τερματισμό την παραλιακή Αγριά, 6 χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου.

Οι αγώνες θα εξελιχθούν στον ευρύτερο ορεινό και παραλιακό όγκο του Πηλίου, από τις ακτές του Παγασητικού κόλπου μέχρι και τις κορυφές του Πηλίου (σχιτζουράβλι 1454μ., Γολγοθάς 1370μ., Αγριόλευκες 1471μ.). 

Εννιά χωριά και οικισμοί θα φιλοξενήσουν τις δύο διαδρομές και είναι: Αγριά, Βροχιά, Σερβανάτες, Άγιος Λαυρέντιος, Άγιος Γεώργιος, Χάνια Δράκεια και Ανεμούτσα.

Κατηγορίες

Ο αγώνας “ Κένταυρος Pelion Marathon 2022” είναι ατομικός. Σε κάθε διαδρομή θα υπάρξουν δύο κατηγορίες, Ανδρών και Γυναικών τόσο στα αποτελέσματα όσο και στις απονομές.

Δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες των 42χλμ και 21 χλμ έχουν όσοι την ημερομηνία εκκίνησης του αγώνα θα έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, ενώ για αθλητές μικρότερης ηλικίας απαιτείται έγγραφη δήλωση γονέα ή κηδεμόνα.

Δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα των 6 χλμ έχουν όσοι κατά την ημερομηνία εκκίνησης του αγώνα έχουν συμπληρώσει το 8ο έτος της ηλικίας τους.

Θα εφαρμοστεί το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα έχει εγκρίνει η ΓΓΑ τον Μάιο του 2022. Κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτείται από τη ΓΓΑ πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Εφόσον η ΓΓΑ θα κάνει δεκτό και rapid tset, το rapid test θα γίνεται δεκτό από τη διοργάνωση. Στην αντίθετη περίπτωση, δεν θα επιτρέπεται η συμμετοχή αθλητών με rapid test εφόσον το πρωτόκολλο της ΓΓΑ δεν θα το επιτρέπει.

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής για κάθε αθλητή/αθλήτρια είναι 5 ευρώ για τον αγώνα των 6 χλμ, 20 ευρώ για τους αγώνες των 21 χλμ και 40 ευρώ για τον αγώνα των 42 χλμ, το οποίο καταβάλλεται με την εγγραφή των αθλητών στη διοργάνωση. Στο κόστος συμπεριλαμβάνονται:

 • Τροφοδοσία και υδροδοσία κατά τον αγώνα (6χλμ. – 21χλμ. – 42χλμ.)
 • Ασφάλιση αθλητών για την ημέρα του αγώνα (6χλμ. – 21χλμ. – 42χλμ.)
 • Αναμνηστικά τερματισμού (6χλμ. – 21χλμ. – 42χλμ.)
 • Κύπελλα στους 3 πρώτους νικητές κάθε κατηγορίας (ανδρών – γυναικών σε όλους τους αγώνες)
 • Pasta Party μετά την τεχνική σύσκεψη στις 10 & 11 Ιουνίου και ώρα 20:00 στο ξενοδοχείο Valis.
 • Σνακ, φρούτο, χυμός και μπουκάλι νερό στον τερματισμό. (για τους αγώνες των 21χλ, και 42 χλμ.)

Ασφάλεια αθλητών

Όλοι οι αθλητές/αθλήτριες θα είναι ασφαλισμένοι για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς επίσης κατά την παραλαβή των αριθμών (νούμερα από τη γραμματεία) θα υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι αγωνίζονται με δική ευθύνη στους αγώνες.

Υποστήριξη αθλητών

 Οι αθλητές/αθλήτριες θα τρέχουν στις διαδρομές του αγώνα “ Κένταυρος Pelion Marathon 2022” χωρίς να έχουν μαζί τους απαραίτητο (υποχρεωτικό) εξοπλισμό. Θα υπάρχουν οι εξής σταθμοί υδροδοσίας και τροφοδοσίας:

 • Διαδρομή των 6 χλμ: με έναν σταθμό υδροδοσίας.
 • Διαδρομή των 21 χλμ: με 4 σταθμούς τροφοδοσίας και υδροδοσίας.
 • Διαδρομή των 42 χλμ: με 8 σταθμούς τροφοδοσίας και υδροδοσίας.

Αιτήσεις αθλητών/ομάδων

Οι αιτήσεις των αθλητών/ομάδων θα ξεκινήσουν στις 25 Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 29 Μαίου .

Με την αίτηση, οι συμμετέχοντες θα θέλαμε στο email να αναφέρουν το ονοματεπώνυμο τους, όνομα πατρός, ημερομηνία γέννησης, μέγεθος μπλούζας, τον αγώνα που θα θέλανε να συμμετάσχουν όπως και την ομάδα ή σύλλογο που εκπροσωπούν. 

Προς διευκόλυνση όσων μένουν/βρίσκονται στον Βόλο, πληρωμές θα γίνονται και στο κατάστημα Aspirina, Δημητριάδος 160. 

Ακύρωση συμμετοχής (με επιστροφή χρημάτων) μετά τις 29 Μαΐου δεν γίνεται δεκτή.

Κανονισμοί διεξαγωγής αγώνα

 • Παραλαβή αριθμών (για τους αγώνες των 21χλμ. και 42χλμ) θα γίνεται την Παρασκευή 10 Ιουνίου από 18:00 έως 20:00 και το Σάββατο 11 Ιουνίου από τις 10:00 έως τις 20:00 στο ξενοδοχείο Valis.
 • Επίσης για τον αγώνα των 21 χλμ οι αθλητές μπορούν να παραλάβουν τα νούμερά τους από την εκκίνηση (Valis) του αγώνα το Σάββατο 11 Ιουνίου από τις 09:00 έως και τις 13:00.
 • Για τη διαδρομή των 6 χλμ η παραλαβή των αριθμών θα γίνεται και την Κυριακή το πρωί στην αφετηρία του αγώνα από τις 08:30 – 10:30 από την εκκίνηση του αγώνα.
 • Την Παρασκευή 10 Ιουνίου στις 19:00 θα γίνει καλωσόρισμα και τεχνική σύσκεψη στο ξενοδοχείο Valis για τους αγώνες των 21 χλμ  & MTB XC .
 • Οι αθλητές κατά την παραλαβή των αριθμών οφείλουν να προσκομίσουν επίσημο έγγραφο ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, διαβατήριο) και ιατρική βεβαίωση από καρδιολόγο ή παθολόγο που να βεβαιώνει ότι είναι υγιής και μπορεί να συμμετέχει στον αγώνα των 42 ή των 21 χλμ.
 • Αν ένας αθλητής/αθλήτρια εγκαταλείψει την προσπάθειά του κατά τη διάρκεια του αγώνα, τότε οφείλει να παραδώσει τον αριθμό του στον πλησιέστερο σταθμό ελέγχου.
 • Οι αθλητές/αθλήτριες οφείλουν να ακολουθήσουν τη διαδρομή του αγώνα, χωρίς παραλείψεις, προσθέσεις, παραλλαγές εκτός διαδρομής.
 • Οι αθλητές υποχρεούνται να περάσουν απ’ όλα τα σημεία τροφοδοσίας και υδροδοσίας καθώς και απ’ όλα τα σημεία ελέγχου των αθλητών.
 • Οι αθλητές οφείλουν να διατηρούν καθαρό το φυσικό περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης και να αφήνουν σκουπίδια μόνο στους σταθμούς τροφοδοσίας.

Παρατηρήσεις

 • Η διοργάνωση δύναται να τροποποιήσει μέρος της διαδρομής, να αφαιρέσει ή να προσθέσει μέρος διαδρομής ή να αλλάξει τις ώρες εκκίνησης για λόγους ασφαλείας των αθλητών και την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα “ Κένταυρος Pelion Marathon 2022
 • Ενστάσεις γίνονται στην γραμματεία της διοργάνωσης στο τέλος του αγώνα και αφορούν προσωπικές επιδόσεις και όχι επιδόσεις και συμπεριφορές άλλων αθλητών.
 • Ο αγώνας “ Κένταυρος Pelion Marathon 2022” είναι ημιαυτόνομος, οπότε οι αθλητές θα πρέπει να μεταφέρουν μαζί τους τα επιπλέον υλικά τροφοδοσίας αν αυτοί κρίνουν ότι χρειάζονται.
 • Απαγορεύεται κάθε εξωτερική βοήθεια σε αθλητή από άτομα ή σταθμούς που δεν ανήκουν στη διοργάνωση.
 • Στους 3 πρώτους αθλητές κάθε κατηγορίας (ανδρών και γυναικών) θα δοθούν κύπελλα, ενώ σε όλους τους τερματίσαντες θα δοθούν αναμνηστικά τερματισμού.
 • Ο αγώνας διέπεται από τους κανονισμούς των WA / AIMS, και κατ’ επέκταση του ΣΕΓΑΣ, που έχει εναρμονίσει τους κανονισμούς του με τους διεθνείς.