Πληροφορίες

Κένταυρος Pelion Marathon 2023

Ο Αθλητικός Όμιλος Αγριάς “ΑΘΛΟΣ” σε συνεργασία με την εταιρία υπαίθριων δραστηριοτήτων “TRUE ADVENTURE”, με την υποστήριξη του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ του ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ και της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,  διοργανώνουν τους Αγώνες ορεινού τρεξίματος “ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 2023” την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023.

Οι διαδρομές των 43 χλμ, 23 χλμ και 6 χλμ περιμένουν δρομείς και λάτρεις της φύσης απ όλη την Ελλάδα στο πανέμορφο Πήλιο φυσικά με εκκίνηση και τερματισμό την όμορφη παράλια της Αγριάς του Δήμου Βόλου.

Περιεχόμενα

Χρόνος διεξαγωγής

Οι αγώνες θα διεξαχθούν την Κυριακή 4 Ιουνίου

Χρονικό όριο για την διαδρομή των 23 χλμ. είναι οι 4 ώρες και 30 λεπτά, ενώ χρονικό όριο συμπλήρωσης για τη διαδρομή των 43 χλμ. οι 10 ώρες.

Ο αγώνας των 6 χλμ δεν έχει χρονικό όριο ολοκλήρωσης.

Η εκκίνηση

Η εκκίνηση της διαδρομής των 43 χλμ θα δοθεί στις 07:00 και των 23 χλμ στις 07:30.

Ο  αγώνας των 6 χλμ θα γίνει στις 09:00 το πρωί της ίδιας ημέρας στην παραλία της Αγριάς.

Χώρος διεξαγωγής

Ο αγώνας έχει εκκίνηση και τερματισμό την παραλιακή Αγριά, 6 χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου.

Οι αγώνες θα εξελιχθούν στον ευρύτερο ορεινό και παραλιακό όγκο του Πηλίου, από τις ακτές του Παγασητικού κόλπου μέχρι και τις κορυφές του Πηλίου (σχιτζουράβλι 1454μ., Γολγοθάς 1370μ., Αγριόλευκες 1471μ.).

Εννιά χωριά και οικισμοί θα φιλοξενήσουν τις δύο διαδρομές και είναι: Αγριά, Βροχιά, Σερβανάτες, Άγιος Λαυρέντιος, Άγιος Γεώργιος, Χάνια, Δράκεια και Ανεμούτσα.

Κατηγορίες

Ο αγώνας “ Κένταυρος Pelion Marathon 2023” είναι ατομικός. Σε κάθε διαδρομή θα υπάρξουν δύο κατηγορίες, Ανδρών και Γυναικών τόσο στα αποτελέσματα όσο και στις απονομές.

Δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες των 43χλμ και 23 χλμ έχουν όσοι την ημερομηνία εκκίνησης του αγώνα θα έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, ενώ για αθλητές μικρότερης ηλικίας απαιτείται έγγραφη δήλωση γονέα ή κηδεμόνα.

Δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα των 6 χλμ έχουν όσοι κατά την ημερομηνία εκκίνησης του αγώνα έχουν συμπληρώσει το 8ο έτος της ηλικίας τους.

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής για κάθε αθλητή/αθλήτρια είναι 5 ευρώ για τον αγώνα των 6 χλμ, 20 ευρώ για τους αγώνες των 23 χλμ και 40 ευρώ για τον αγώνα των 43 χλμ, το οποίο καταβάλλεται με την εγγραφή των αθλητών στη διοργάνωση.

Στο κόστος συμπεριλαμβάνονται:

 • Τροφοδοσία και υδροδοσία κατά τον αγώνα (6χλμ. – 23χλμ. – 43χλμ.)
 • Ασφάλιση αθλητών για την ημέρα του αγώνα (6χλμ. – 23χλμ. – 43χλμ.)
 • Αναμνηστικά τερματισμού (6χλμ. – 23χλμ. – 43χλμ.)
 • Κύπελλα στους 3 πρώτους νικητές κάθε κατηγορίας (ανδρών – γυναικών σε όλους τους αγώνες)
 • Pasta Party μετά την τεχνική σύσκεψη στις 03 Ιουνίου και ώρα 20:00 στο ΚΑΠΗ Αγριάς.
 • Σάντουιτς και μπουκάλι νερό στον τερματισμό. (για τους αγώνες των 23χλ, και 43 χλμ.)

Ασφάλεια αθλητών

Όλοι οι αθλητές/αθλήτριες θα είναι ασφαλισμένοι για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς επίσης κατά την παραλαβή των αριθμών (νούμερα από τη γραμματεία) θα υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι αγωνίζονται με δική ευθύνη στους αγώνες.

Υποστήριξη αθλητών

Οι αθλητές/αθλήτριες θα τρέχουν στις διαδρομές του αγώνα “Κένταυρος Pelion 2023” χωρίς να έχουν μαζί τους απαραίτητο (υποχρεωτικό) εξοπλισμό. Θα υπάρχουν οι εξής σταθμοί υδροδοσίας και τροφοδοσίας:

 • Διαδρομή των 6 χλμ: με έναν σταθμό υδροδοσίας.
 • Διαδρομή των 23 χλμ: με 4 σταθμούς τροφοδοσίας και υδροδοσίας.
 • Διαδρομή των 43 χλμ: με 8 σταθμούς τροφοδοσίας και υδροδοσίας.

Αιτήσεις αθλητών/ομάδων

Οι αιτήσεις των αθλητών/ομάδων θα ξεκινήσουν το Σάββατο  01 Απριλίου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 21  Μαίου .

Με την αίτηση, οι συμμετέχοντες θα θέλαμε στο email να αναφέρουν το ονοματεπώνυμο τους, όνομα πατρός, ημερομηνία γέννησης, μέγεθος μπλούζας, τον αγώνα που θα θέλανε να συμμετάσχουν όπως και την ομάδα ή σύλλογο που εκπροσωπούν.

Ακύρωση συμμετοχής (με επιστροφή χρημάτων) μετά τις 21 Μαΐου δεν γίνεται δεκτή.

Κανονισμοί διεξαγωγής αγώνα

 • Παραλαβή αριθμών (για τους αγώνες των 23χλμ. και 43χλμ) θα γίνεται την Σάββατο 03 Ιουνίου από 18:00 έως 20:00 στο Καπή Αγριάς.
 • Επίσης για τον αγώνα των 23 χλμ οι αθλητές μπορούν να παραλάβουν τα νούμερά τους από την εκκίνηση του αγώνα την Κυριακή 07:00 – 07:25.
 • Για τη διαδρομή των 6 χλμ η παραλαβή των αριθμών θα γίνεται και την Κυριακή το πρωί στην αφετηρία του αγώνα από τις 07:00 – 08:45 από την εκκίνηση του αγώνα.
 • Οι αθλητές κατά την παραλαβή των αριθμών οφείλουν να προσκομίσουν επίσημο έγγραφο ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, διαβατήριο) και ιατρική βεβαίωση από καρδιολόγο ή παθολόγο που να βεβαιώνει ότι είναι υγιής και μπορεί να συμμετέχει στον αγώνα των 43 ή των 23 χλμ.
 • Αν ένας αθλητής/αθλήτρια εγκαταλείψει την προσπάθειά του κατά τη διάρκεια του αγώνα, τότε οφείλει να παραδώσει τον αριθμό του στον πλησιέστερο σταθμό ελέγχου.
 • Οι αθλητές/αθλήτριες οφείλουν να ακολουθήσουν τη διαδρομή του αγώνα, χωρίς παραλείψεις, προσθέσεις, παραλλαγές εκτός διαδρομής.
 • Οι αθλητές υποχρεούνται να περάσουν απ’ όλα τα σημεία τροφοδοσίας και υδροδοσίας καθώς και απ’ όλα τα σημεία ελέγχου των αθλητών.
 • Οι αθλητές οφείλουν να διατηρούν καθαρό το φυσικό περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης και να αφήνουν σκουπίδια μόνο στους σταθμούς τροφοδοσίας.

Παρατηρήσεις

 • Η διοργάνωση δύναται να τροποποιήσει μέρος της διαδρομής, να αφαιρέσει ή να προσθέσει μέρος διαδρομής ή να αλλάξει τις ώρες εκκίνησης για λόγους ασφαλείας των αθλητών και την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα “Κένταυρος Pelion 2023
 • Ενστάσεις γίνονται στην γραμματεία της διοργάνωσης στο τέλος του αγώνα και αφορούν προσωπικές επιδόσεις και όχι επιδόσεις και συμπεριφορές άλλων αθλητών.
 • Ο αγώνας “Κένταυρος Pelion  2023″ είναι ημιαυτόνομος, οπότε οι αθλητές θα πρέπει να μεταφέρουν μαζί τους τα επιπλέον υλικά τροφοδοσίας αν αυτοί κρίνουν ότι χρειάζονται.
 • Απαγορεύεται κάθε εξωτερική βοήθεια σε αθλητή από άτομα ή σταθμούς που δεν ανήκουν στη διοργάνωση.
 • Στους 3 πρώτους αθλητές κάθε κατηγορίας (ανδρών και γυναικών) θα δοθούν κύπελλα, ενώ σε όλους τους τερματίσαντες θα δοθούν αναμνηστικά τερματισμού.
 • Ο αγώνας διέπεται από τους κανονισμούς των WA / AIMS, και κατ’ επέκταση του ΣΕΓΑΣ, που έχει εναρμονίσει τους κανονισμούς του με τους διεθνείς.

Τροφοδοσίες των αγώνων

Τοποθεσίες

ελέγχου/ τροφοδοσίας

43 χλμ

23 χλμ

Τύπος τροφοδοσίας

Άγιος Λαυρέντιος

7,1 χλμ

7,1 χλμ

Νερό,Αλμυρά, Γλυκά.

Άγιος Γεώργιος

12,8 χλμ

Μπανάνα, Αλμυρά, Γλυκά, Coca cola

Πηγή Κρομύδα

17,3 χλμ

Νερό (έλεγχος)

Χάνι Ζήση

24,5 χλμ

Αλμυρά, Γλυκά, Σούπα, Coca cola

Δράκεια

31 χλμ

11 χλμ

Μπανάνα, Αλμυρά, Γλυκά, Ηλεκτρολύτες

Αλικόπετρα

35 χλμ

15 χλμ

Αλμυρά, Γλυκά, Coca cola, Ηλεκτρολύτες

Σταυρός

39 χλμ

19 χλμ

Νερό, Αλμυρά, Γλυκά.

Αγριά

43 χλμ

23 χλμ

Νερό, σάντουιτς

 

Γλυκά = Μπισκότα, Σοκολάτα, Σταφίδες.

Αλμυρά = Πατατάκια, Αλάτι, Κρακεράκια.