Σχετικά

«Κένταυρος» Αγώνες ορεινού τρεξίματος στο Πήλιο

Ήταν Οκτώβριος του 2006 όταν μια ιδέα για έναν αγώνα ορεινού τρεξίματος γεννήθηκε, εκεί στον τερματισμό του 6ου Λαικού Αγώνα δρόμου Μνήμης και Θυσίας «Αγριά – Δράκεια».

Μια ιδέα που ήρθε από αθλητές του Πηλίου (Παπαθανασόπουλο Αργύρη, Τσαντό Κώστα, Μαγγίτση Νίκο, Ράιο Γιώργο) για αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα, μια ιδέα που γρήγορα προσγειώθηκε στο μυαλό μας και αμέσως αρχίσαμε να σχεδιάζουμε έναν αγώνα 50 χιλιομέτρων, θέλαμε να είναι πάνω από τα 42 χιλιόμετρα του Ολύμπου…

Έτσι, λοιπόν, με τους ντόπιους φίλους αθλητές και συνεργάτες βγήκαμε στο βουνό των Κενταύρων να μετρήσουμε διαδρομές, να καθαρίσουμε μονοπάτια και να οργανώσουμε σηματοδότηση και σταθμούς ελέγχου και τροφοδοσίας.

Η άνοιξη δεν άργησε να έρθει και η μικρή τότε, ομάδα του Μαγγίτση Νίκο με τον 15χρονο τότε Ραίον Γιώργο, και λίγους ακόμη εθελοντές, ολοκλήρωσε το όραμα, και παρουσίασε την πρώτη διαδρομή που ξεκινούσε από τα Άνω Λεχώνια, ανέβαινε στις Μηλιές, Περνούσε στο Αιγαίο και σε Τσαγκαράδα και Μούρεσι, ανέβαινε στη Δραμάλα και στο Γολγοθά, ενώ κατηφόριζε στον Άγιο Λαυρέντιο με τερματισμό στη Μαρτυρική Δράκεια (εκεί που γεννήθηκε η ιδέα του αγώνα).

Από τότε ο Αθλητικός Όμιλος Αγριάς «ΑΘΛΟΣ» διοργανώνει τους αγώνες στο βουνό των Κενταύρων, με εξαίρεση λίγες δύσκολες χρονιές που ο αγώνας δεν έγινε (2019 λόγω απουσίας του Μαγγίτση στο Έβερεστ, και 2020 και 2021 λόγο covid ).

Από το 2009 η διοργάνωση ενισχύεται με την διάθεση και την εξαιρετική συνεργασία του Χάρη Μπαρμπαλιά, πολύ καλού φίλου και εξαιρετικού οργανωτή, που ανεβάζει ουσιαστικά τη διοργάνωση σε άλλο επίπεδο, με συμμετοχή ξένων αθλητών (Marco Gazzola Ελβετία) και των κορυφαίων Ελλήνων να επισκέπτονται πολύ συχνά το Πήλιο και να τιμούν τη διοργάνωση.

Οι Αγώνες ορεινού τρεξίματος «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» επιστρέφουν το 2022 με την πολύτιμη συνεργασία του Συλλόγου Άθλος Αγριάς, ενισχυμένοι, ανανεωμένοι και πολλά υποσχόμενοι, με τους αρχικούς οραματιστές Ν. Μαγγίτση και Γ. Ράιο σε βασικούς και πάλι ρόλους, που εγγυώνται μια όμορφη, σοβαρή και προπάντων ασφαλή διοργάνωση.

Φυσικά με αφετηρία και τερματισμό το παραθαλάσσιο χωριό μας την Αγριά.
Σας περιμένουμε!!!

Ποιοί είμαστε

Διοργανωτές
true-adventure-logo-big
True Adventure

Η True Adventure είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2013 και έχει σαν βάση την πόλη του Βόλου. Εξειδικευόμαστε στον εναλλακτικό τουρισμό, οργανώνοντας αποδράσεις στην μαγευτική περιοχή του Πηλίου, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα προγράμματά μας περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως ιστιοπλοΐα, sea kayak, πεζοπορία, αναρρίχηση, yoga στη φύση, σκι βουνού, κ.α. Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον έχουν για εμάς τα προγράμματα για σχολεία και τα ειδικά προγράμματα για Αμεα. Οι συνεργάτες μας είναι έμπειροι και καταξιωμένοι επαγγελματίες στο χώρο αυτό (ΚΦΑ & συνοδοί υπαίθριων δραστηριοτήτων), πάντα έτοιμοι για νέες προκλήσεις, με μόνο γνώμονα την ασφάλεια των συμμετεχόντων, την ψυχαγωγία και τη συλλογή καινούριων εμπειριών.

Σύλλογος Άθλος Αγριάς
Αθλητικός Όμιλος Αγριάς "ΑΘΛΟΣ"

Ο Αθλητικός Όμιλος Αγριάς "ΑΘΛΟΣ" ιδρύθηκε το 2007 με αγάπη για τον αθλητισμό στη φύση. Η αγάπη αυτή των μελών, τόσο για τη φύση όσο και για τον τόπο τους, ήταν η αρχή της δημιουργίας των αγώνων Ορεινού τρεξίματος ‘ΚΈΝΤΑΥΡΟΣ ‘. Με το πέρασμα των χρόνων, ο αγώνας έχει ορόσημο της περιοχής περνώντας στην τοπική κοινωνία το μήνυμα για τα οφέλη του αθλητισμού, πετυχαίνοντας να ακολουθούν την άθληση ως τρόπο ζωής πλήθος νέων συμπολιτών μας. Ο Αθλητικός Όμιλος Αγριάς "ΑΘΛΟΣ" επίσης διοργανώνει αγώνες σκάκι, και badminton κάθε χρόνο με γνώμονα την αναψυχή όλων των συμμετεχόντων και συμμετέχει σε πεζοπορίες, αιμοδοσίες, καθαρισμούς και άλλες κοινωνικές δράσεις.

«Κένταυρος» Αγώνες ορεινού τρεξίματος στο Πήλιο